فعالیت در حوزه دیجیتال مارکتینگ یعنی بازاریابی برای محصولات و خدمات در بستر اینترنت، وب، موبایل و … مستلزم داشتن ابزارهای گوناگونی همچون تبلیغات بنری، ایمیل مارکتینگ، استراتژی محتوا و تولید محتوا میباشد که هر کدام برای خود بخشها و قسمتهای مجزایی دارد. تقویم محتوا یکی از بخشهای مهم مدیریت محتواست که معمولاً از آن، نه به عنوان یک کار زیبا و تفننی بلکه به عنوان یک زیربنای مهم برای مدیریت محتوا یاد میشود. اگر میخواهید در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعال باشید و خوش بدرخشید ناگزیر به استفاده از تقویم محتوا هستید. برای درک این اهمیت بهتر است مثال زیر را در نظر بگیرید:
تصور کنید شما صاحب یک گل فروشی آنلاین هستید و امروز روز جهانی عشق یعنی روز ولنتاین است. از میان مشتریانتان کسی سفارش گل سرخ را به ثبت رسانده است و در بخش پیام امروز این پیام را برای شما نوشته است ” امروز روز جهانی عشق است و من به مناسبت این روز این گل را برای تو فرستادم” حال چنانچه شما تقویم محتوا نداشته باشید مطمئناً با خواندن این پیام جا میخورید و نمیدانید در کمتر از یک ساعت چطور میتوانید محتوایی برای انتشار در سایت خود و شبکههای اجتماعی تولید نمایید. بنابراین به همین راحتی یک فرصت طلایی را از دست میدهید. فرصتی که میتوانست فروش زیادی را نصیب شما نماید. فروشی که حاصل برخورداری از تقویم محتوا و در نتیجه حاصل تبلیغات در اینستاگرام، گوگل و … بود. حال که به اهمیت تقویم محتوا پی بردید بهتر است با مفهوم تولید محتوا و لزوم استفاده از آن نیز آشنا شوید. پس تا انتهای این نوشتار ما را همراهی کنید تا پاسخ سوالهای خود را در خصوص تقویم محتوا بیابید.
تقویم محتوا چیست؟
تقویم محتوا که به آن Content Calendar گفته میشود یک تقویم ساده است که جزئیات، طبقه بندی و زمان انتشار محتوا را دربرمیگیرد و از این طریق به تیم بازاریابی کمک میکند تا تمامی فعالیتهای بازاریابی خود همچون کمپینهای محتوایی، پستهای بلاگ و پستهای شبکههای اجتماعی را برنامهریزی نماید. در واقع این تقویم همانند تقویم معمولی که در کیف و یا در منزل خود دارید عمل میکند. همانطور که شما در تقویم خود تمامی قرارهای کاری، غیر کاری و مناسبتهای مهم را یادداشت میکنید تا بعداً آنها را فراموش نکنید، در تقویم محتوا نیز تمامی فعالیتهای مرتبط با سئو و تولید محتوا را که میتواند از نوع پستها، کمپینها، مصاحبهها و … باشد را برای یک دوره زمانیِ معمولاً یک ماهه یادداشت مینمایید تا زمان انتشار آنها را فراموش نکنید. تقویم محتوا با بیان زمان تولید محتوا، انتشار، بهینه سازی و ارتقاء آن، همچون نقشه راهی است که به شما اطمینان میدهد جهت رسیدن به اهداف کسب و کار، عملکرد مناسب کانالهای مختلف و دستیابی به مخاطبان خاص در مسیر درستی قرار گرفتهاید.
یک تقویم محتوا از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
یک تقویم محتوای دقیق از بخشهای زیر تشکیل شده است:
عنوان و یا موضوع هر محتوا، نویسندهای که آن محتوا را نوشته است، تاریخ انتشار هر محتوا، کانال و موقعیت انتشار هر محتوا، فرمت و شکل هر محتوا، طبقه بندی هر محتوا، مخاطبین هر محتوا، موقعیتی که مخاطبین هدف در قیف بازاریابی دارند و کلید CTA هر محتوا.
در تقویم محتوا چه اطلاعاتی قرار میگیرد؟
تقویم محتوا در واقع محلی برای قرارگیری اطلاعات زیر است:
-
اولویت بندی محتواها
در واقع محتواهایی که با توجه به استراتژی بازاریابی تولید شده و منتشر میشوند در تقویم محتوا اولویت بندی میشوند. این محتواها ممکن است محتواهای جدیدی باشند که در فرایند تولید قرار میگیرند و یا محتواهای موجود و قدیمیای باشند که نیاز به بازنگری، تغییر و یا بهینه شدن دارند.
-
تعیین نام تولیدکنندگان محتوا
بدون شک هر محتوایی برای تولید نیاز به همکاری حداقل دو نویسنده دارد که خالق آن باشند. نام این افراد باید در تقویم محتوا ذکر شود.
-
تعریف و تعیین کانالهای محتوایی
لیستی از کانالهای محتوا و نیز لیستی از فرمتهای مورد هدف برای هر محتوا باید در تقویم محتوا تعریف و تعیین شود. به عنوان مثال شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام و توئیتر باید در تقویم محتوا ذکر شوند.
-
متا دیتا
استفاده از تگها و برچسبهایی که به شما کمک میکنند تا رهگیری موضوعات و یا اهداف را به راحتی انجام دهید. چنانچه در تولید محتوا کلمات کلیدی مهم باشد که هست در تقویم محتوای خود از تگ کلمات کلیدی استفاده کنید. به عنوان مثال فرض کنید روز شعر و ادب پارسی است و شما یک کتابفروشی آنلاین دارید. میخواهید در این روز کتابهای شعر استاد شهریار را با تخفیف به فروش برسانید. پس سعی کنید محتوایی با محوریت کلمه کلیدی استاد شهریار و شعر بنویسید که در این روز بیشتر از همه در شبکههای اجتماعی و یا گوگل جست و جو میشوند. از این طریق در گوگل نمایش داده میشوید و تبلیغات خود را انجام میدهید. حتی میتوانید در شبکههای اجتماعی خود مطالبی در رابطه با این موضوعات و یا هشتگهای آنها قرار دهید. همچنین این تگها به شما کمک میکنند نوع محتوا را نیز تعیین کنید مثلاً این که محتوا از نوع رپورتاژ است یا از نوع ویدیو یا از نوع خبرنامه.
-
تعیین زمان برای تولید محتوا و انتشار آن
در تقویم محتوا دو تاریخ بسیار اهمیت دارد: ۱٫ تاریخ تولید محتوا و ۲٫ تاریخ انتشار آن. هر اندازه که سطح فعالیتهای شما بیشتر شود ممکن است به تاریخهای دیگری نیز نیاز پیدا کنید همچون تاریخ به روز رسانی و یا تاریخ انتشار در شبکههای اجتماعی.
فواید استفاده از تقویم محتوا
استفاده از تقویم محتوا فواید بسیاری دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به شما زمان میدهد تا درباره محتوایی که قصد دارید آن را تولید نمایید، خوب فکر کنید.
- تمامی ایدهها را به صورت سازمان دهی شده در معرض دید شما قرار میدهد. بنابراین شما به راحتی میتوانید با صرف زمان بسیار کم و با آگاهی از این که در مورد چه چیزی میخواهید بنویسید و البته در چه نوعی دست به قلم ببرید و شروع به نوشتن کنید. در واقع قبل از نوشتن آماده نوشتن هستید.
- برنامهریزی را برای شما آسانتر میکند و شما را در کسب و کارتان به سوی نظم سوق میدهد.
- ابزارهای تبلیغاتی را برای شما مشخص میکند.
- و در نهایت برآوردگیری بهتری را برای کسب و کار شما انجام میدهد.
ساخت تقویم محتوا
برای ساخت تقویم محتوا نیاز به یک مکان دارید. اگر سازمان شما بزرگ است و امکان خرید برخی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ به صورت دلاری برای شما وجود دارد بهتر است از سرویسهایی همچون CoSchedule و newscred استفاده کنید. چنانچه علاقهمند به استفاده از این سرویسها نباشید میتوانید برای ساخت تقویم محتوا از یک فایل اکسل استفاده کنید و یا در سرویس گوگل sheetتقویم محتوای خود را بسازید.
ارسال پاسخ